вторник, 15 юни 2010 г.

ФЕНОМЕНА НА 100-те маймуни

През 52 година на Японския остров Кошима е проведен опит с маймуни / макак – фускат/, на които са били предоставени сладки картофи, зарити в пясък. Те харесали вкуса им, но не и полепналата по тях мръсотия. И една от женските маймуни започнала да ги мие в солената океанска вода – подобрявайки вкуса им. Лека полека и другите се научили и тази културна новост обхванала доста маймуни в племето. От 52 до 58 година всички млади маймуни започнали да мият сладките картофи. От по-възрастните само тези, които имитирали децата си се приспособили към това културно подобрение. През 58 година е бил посочен хипотетичния номер 99 за техния брои и оттук произлиза наименованието на феномена на 100-те маймуни.

Насъбраната енергия на 100 маймуни по някакъв начин е създала основа за промяна. Но учените установили изненадващия факт, че навикът на тези маймуни надскочил океана и се установило, че колониите от маймуни също започнали да мият картофите.
Въпреки, че точния брой е различен, този феномен показва, че когато малък брой индивиди знаят нещо ново то си остава съзнателна собственост на тези индивиди. Но когато повече индивиди манифестират тази нова съзнателност се достига една критична маса и съзнателно става собственост на всички – това съзнание е общуване на умовете.


Прочетох го тук:
http://www.chudesa.net/?p=statia&am- p;statiaid=...

1 коментар:

Анонимен каза...

ИЗВОДЪТ Е, ЧЕ ВСИЧКО ЦЕННО ЗА ЧОВЕКА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧАВА ЗАДЪЛБОЧЕНО И БЕЗКОМПРОМИСНО ОТ РАННО ДЕТСТВО- КАКТО ВКЪЩИ ,ТАКА И В УЧИЛИЩЕ, ТАКА И НА УЛИЦАТА, ТАКА И В МЕДИИТЕ. И ТОГАВА КОНФЛИКТИТЕ , БОЛЕСТИТЕ, ВОЙНИТЕ /!/ ЩЯХА ДА НАМАЛЕЯТ С И Л Н О !
НО ДАЛИ СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ ИСКАТ ТОВА ?!

Публикуване на коментар